Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Patru buletine de vot la... unul de identitate : Alegeri Locale 2008
Vi 30 mai 2008 08:45:25 +0300


Alegeri Locale 2008
Alegeri 2008 : Românii sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege primarii, consilierii locali și județeni, precum și președinții Consiliilor Județene

Românii sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege primarii, consilierii locali și județeni, precum și președinții Consiliilor Județene, fiecare cetățean cu drept de vot urmând să pună ștampila "VOTAT" pe candidatul sau pe lista de candidați de pe fiecare dintre cele patru buletine de vot.


Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7.00, secțiile de votare urmând să fie închise la ora 21.00. Potrivit unei hotărâri de interpretare dată de Biroul Electoral Central, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să organizeze în așa fel desfășurarea procedurilor de votare, astfel încât să se înscrie în orele prevăzute expres de lege. Totuși, potrivit interpretării date de BEC, persoanele care la ora 21.00 se vor afla în desfășurarea diferitelor proceduri în sala în care sunt instalate cabinele de vot vor fi lăsate să își finalizeze votul. Pentru a putea vota, cetățeanul care a împlinit 18 ani până la data scrutinului va trebui să prezinte biroului electoral al secției de votare actul de identitate, în baza căruia va primi cele patru buletine de vot și ștampila cu mențiunea "VOTAT". Potrivit precizărilor făcute de BEC, la alegerile din data de 1 iunie, primarii vor asigura câte patru urne de vot în fiecare secție de votare, câte una pentru primar, pentru consiliul local, pentru președintele consiliului județean (respectiv primarul general al municipiului București) și pentru consiliul județean (respectiv Consiliul General al Municipiului București). Așa cum prevăd reglementările privind scrutinul local, alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pentru care optează.

alegeri_2008_foto15.jpg

Alegeri Locale 2008 : Buletine de vot


Legea privind alegerile locale mai stipulează că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, care să îl ajute să își exercite dreptul de vot. Potrivit unei hotărâri date de BEC, este interzis accesul în cabinele de vot cu orice fel de aparatură de înregistrare sau preluare de imagini, decizie luată pentru a putea fi împiedicate eventuale tentative de control asupra votului și în vederea asigurării caracterului secret și liber exprimat al acestuia.

alegeri_locale_2008___votat__510.jpg

Alegeri Locale 2008 : VotatPentru ca buletinul de vot sa fie valabil, alegătorii trebuie să se asigure că pe ultima pagină a acestuia este aplicată ștampila de control a secției de votare.
Pentru buna desfășurarea a scrutinului, legiuitorul a prevăzut mai multe fapte care constituie contravenție sau infracțiune.
vot_alegeri_2008.jpgAstfel, constituie infracțiune împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane și promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat.
Tot infracțiuni sunt tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urna a unui număr suplimentar de buletine față de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum și utilizarea unui act de identitate nul sau fals, dar și atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor, deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, precum și utilizarea urnei speciale în alte condiții decât cele prevăzute de lege.Sursa : Crisana : Alegeri Locale 2008


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Alegeri Locale 2008
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti