Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Initiativa ruseasca pentru situatia din Transnistria - Politica Externa - Vladimir Putin
Vi 25 ian 2008 12:17:18 +0200


Politica Externa - Vladimir Putin
Politica Externa - Președinții Rusiei și Republicii Moldova, Vladimir Putin, respectiv Vladimir Voronin, s-au întâlnit acum două zile la reședința liderului rus

Președinții Rusiei și Republicii Moldova, Vladimir Putin, respectiv Vladimir Voronin, s-au întâlnit acum două zile la reședința liderului rus din afara Moscovei, pentru o nouă rundă de negocieri în problema relațiilor bilaterale și în dosarul transnistrean.

politica_externa___vladimir_putin.jpg

Vladimir Putin - Politica Externa


La începutul reuniunii, Putin l-a felcitat pe omologul său moldovean în fața presei pentru distincția primită de la patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Aleksii al II-lea, pentru "activitatea remarcabilă în consolidarea unității popoarelor ortodoxe". La întrevedere s-a discutat în detaliu dezvoltarea întregului ansamblu de relații dintre cele două state, precum și impulsionarea cooperării economice și comerciale, liderul rus observând că în ultimii doi ani s-a remarcat o dinamică pozitivă în relațiile dintre cele două țări. Voronin s-a arătat la rândul său încântat de de faptul că, pe an ce trece, se avansează cu pași siguri spre un proces de integrare și spre un adevărat parteneriat strategic, ale cărui baze au fost puse la ultimele summit-uri ale Comunității Statelor Independente.

politica_externa___vladimir_putin_45.jpg

Vladimir Putin


Cei doi lideri, în discuțiile purtate, s-au axat mai mult pe dosarul transnistrean, iar Rusia, în calitate de țară mediatoare a acestui conflict, se pare că nu renunță la obligația sa de a contribui la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova. Este destul de sigur că Kremlinul are în lucru un document intitulat "Planul politic de reglementare a conflictului din Transnistria", plan care nu ar prevede nicio Molodovă unitară, viziune pentru care Chișinăul optează și face lobby intens, dar de asemenea nu prevede nici crearea unei confederații așa cum doresc liderii separatiști de la Tiraspol. Este destul de sigur că Moscova va propune ambelor părți un model federativ și chiar va face presiuni asupra administrației de la Tiraspol pentru a accepta această ofertă, fiind bine cunoscut faptul că separatiștii transnistrieni nu se arată prea dispuși la dialog pe marginea acestei variante. Acest plan al Kremlinului presupune o serie de condiții, iar prima ar fi ca autoritățile de la Chișinău să stipuleze statutul de țară neutră a Moldovei, nu doar în Constituție, ci și într-un document care să fie semnat atât de Moldova, cât și de UE și SUA. Astfel, Moscova speră să țină departe Chișinăul de o eventuală aderare la NATO. O altă condiție ar fi ca trupele rusești să-și prelungească staționarea în Transnistria.

Nu în ultimul rând, Kremlinul are în vedere recunoașterea de către autoritățile moldovene a privatizărilor realizate de Tiraspol, și asta deoarece peste 80% din obiectivele economice din Transnistria au ajuns în mâinile unor oligarhi ruși.

politica_externa___vladimir_putin_344.jpg

Vladimir Putin


Sursa : Crisana - Vladimir Putin

Galerie Foto : Poze Oradea


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Politica Externa - Vladimir Putin
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti