Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Taxa auto, schimbată doar pentru Euro 4 : Stiri Auto
Jo 21 feb 2008 15:34:38 +0200


Taxa Auto
Stiri Auto : Guvernul nu ține cont de avertizările Comisiei Europene și vrea să mențină actuala formă a taxei auto pentru mașinile Euro 3, Euro 2, Euro 1 ...

Guvernul nu ține cont de avertizările Comisiei Europene și vrea să mențină actuala formă a taxei auto pentru mașinile Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-euro. Modificarea taxei de poluare auto în funcție de emisiile de CO2 se va aplica doar în cazul mașinilor Euro 4, pentru care este specificat volumul de emisii de acest gen.

Încercarea guvernului Tăriceanu de a pune punct nemulțumirilor legate de taxa auto nu va avea efectul dorit. În cazul mașinilor mai vechi, cu motorizări de la Euro 3 la non-euro, guvernul va menține actuala formă a taxei, care înseamnă valori foarte mari, ce depășesc în unele cazuri valoarea de piață a autoturismului.

Potrivit unui memorandum prezentat ieri în guvern de Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Mediului, taxa va suferi modificări doar în cazul mașinilor Euro 4. „Pentru celelalte, taxa se va calcula potrivit formulei actuale, în funcție de norma de poluare ce se află în relație directă cu cantitatea de noxe emise și cilindree“, se arată în textul memorandumului.

De valorile actuale ale taxei pentru mașinile mai vechi cu motorizări Euro 1, Euro 2, Euro 3 sau non-euro s-au legat și nemulțumirile Comisiei Europene, instituție care a declanșat procedurile împotriva României pe această temă. Reprezentanții guvernului susțin însă că vor scăpa de această procedură, dar admit că vor fi nevoiți să mai umble puțin la valori pentru a trece de filtrul CE. „Este posibilă și o ajustare a taxei în funcție de vechimea mașinii“, au afirmat sursele guvernamentale. În cazul în care formula avansată de executiv nu va fi pe placul UE, România ar putea ajunge în fața Curții Europene de Justiție.

Din nou pe gustul producătorilor

Formula prezentată ieri în guvern este a treia variantă de taxă auto propusă de executiv. În urmă cu câteva săptămâni, Finanțele au prezentat o altă variantă care presupunea valori mari ale taxei pentru mașinile noi, propunere ce a atras nemulțumirea producătorilor de autovehicule. O variantă finală ar putea fi pusă la punct până la sfârșitul lunii și ar putea intra în vigoare de la 1 iulie. Varianta taxei calculată în funcție de emisiile de CO2 îi mulțumește și pe producătorii și importatorii de mașini noi, mai ales în condițiile în care taxa pentru mașinile vechi va fi menținută la actualul nivel.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat ieri încă o dată, chiar înainte de ședința de guvern, cât de important este ca executivul să sprijine industria internă auto. „România poate deveni o forță în domeniul industriei auto în Europa Centrală și de Sud-Est“, a afirmat primul-ministru.

STATUL, BUN DE PLATĂ

Taxa de primă înmatriculare, învinsă

Arădeanul Ilie Iluna, primul român care a dat statul în judecată pentru taxa de primă înmatriculare, a câștigat, ieri, procesul cu Finanțele Publice Arad.

„Curtea de Apel Timișoara a constatat în mod irevocabil nelegalitatea taxei auto de primă înmatriculare și a respins recursul declarat de Administrația Finanțelor Publice Arad împotriva sentinței Tribunalului Arad, care constatase același lucru, faza în prima instanță“, a declarat avocatul Cosmin Costaș. Statul va trebui acum să-i restituie arădeanului peste 6.200 lei, taxa plătită, dar și cheltuielile de judecată și dobânzile aferente, adică în total peste 10.000 lei.


evz – Stiri Auto
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti