Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Monumentul Unirii la Alba Iulia
Jo 01 feb 2007 12:16:25 +0200


Mircea Hava Primar Alba Iulia
Alba Iulia - Avem nevoie de el, dar nu oricum, așa că mai studiem!

Ridicarea unui monument al Unirii la Alba Iulia nu este nici o idee nouă, dar niciuna ușor de realizat. Orașul Marii Uniri merită, spun unii, și alt monument al Unirii decât Catedrala Reîntregirii Neamului. Suntem de acord, dar credem că această problemă trebuie privită și din punct de vedere urbanistic nu numai sentimental și patriotic. Și să-mi fie iertat, dar unii o privesc de-a dreptul patriotard, ca pe o sursă de a câștiga capital electoral. Prima încercare de a face un asemenea monument datează dinainte de 1989, când era clar că a asimila catedrala cu un monument al Unirii era de neacceptat. Despre demersurile de atunci însă nu există în arhivele primăriei nimic, a declarat Mircea Hava. A urmat în 1997-1998 o a doua tentativă. Atunci Ministerul Culturii a organizat chiar un concurs la nivel național câștigat de sculptorul Horea Buculei. Din motive rămase obscure monumentul nu s-a realizat, iar între timp pe acel amplasament s-a decis construirea fântânii arteziene primită cadou, tot de la MCC, și tot cu ocazia unei aniversări a Marii Uniri, cea din 2003. Acum Asociația Cultul Eroilor a reiterat ideea, a propus un model de monument și discuțiile despre posibila amplasare au reînceput.

mircea_hava_primar_alba_1_481_20070201121600_483.jpgNiciuna dintre cele două soluții propuse nu s-a dovedit viabilă: prima soluție era amplasarea monumentului lângă fântâna arteziană în fața M-urilor, dar a fost respinsă cu brio de comisia arhitecților, iar cea de-a doua, în apropierea Bisericii Ortodoxe dinspre Schit a fost suspendată deocamdată pentru că, spune primarul Mircea Hava, se lucrează la un studiu de refuncționalizare a întregului Bulevard Transilvania, deci și a zonei unde se propunea monumentul.

Cum mulți spun că monumentul trebuie să fie inaugurat la aniversarea a 90 de ani de la Marea Unire, adică peste mai puțin de doi ani, realizarea lui nu este chiar floare la ureche, iar bugetul local nu poate susține o asemenea cheltuială. Dar chiar dacă nu vom avea monumentul, vom avea, se pare, un program deosebit pentru care deja se lucrează cu Ministerul Culturii și Cultelor și Ministerul Administrației și Internelor.


Unirea


Trimite o felicitare : Felicitari


Jocuri : TotalGames


Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti