Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Eveniment cultural in premiera la Alba Iulia
Lu 12 mai 2008 14:49:21 +0300


Eveniment cultural in premiera la Alba Iulia
Alba Iulia : Festivalul internaȚional al filmului de foarte scurt metraj

Timp de două zile, la Poarta a VII-a a Cetății (cum a fost botezată zona culturală "0", respectiv spațiul deținut de Asociația RYMA în șanțurile Cetății) a avut loc un eveniment cultural în premieră absolută la Alba Iulia. Este vorba despre Festivalul internațional de film de foarte scurt metraj (filme cu durata de maximum 3 minute), ce s-a desfășurat simultan în câteva zeci de orașe din 16 țări. Astfel, în spațiul neconvențional dar excelent amenajat de către tinerii și entuziaștii membri și voluntari ai asociației, timp de două zile publicul cinefil a putut viziona o selecție internațională din cele mai valoroase filme de foarte scurt metraj, putând totodată să voteze un film câștigător, proces "electoral" petrecut simultan în toate țările participante. Anul acesta la nivel mondial a fost desemnat drept câștigător filmul "The job", al cineastului american Jonathan Browning. Deși eu personal vă mărturisesc că am fost cel puțin la fel de impresionat de alte două filme: "Generation blasee", al cinestului francez William S. Touitou și "Une histoire louche", al lui Rudi Rosenberg (un parizian de origine evreiască).
Demnă de menționat la această manifestare de un elitism neconvențional prezența în număr foarte mare a tinerilor, dar și prezența primarului Mircea Hava la deschiderea oficială, în pofida timpului nefavorabil. Și trebuie să menționăm că acesta s-a arătat foarte mulțumit de calitatea manifestărilor organizate aici de RYMA, afirmând că nu regretă nicio clipă că a susținut acordarea acestui spațiu asociației, prin concesionare. (De fapt Primăria Alba Iulia a fost singura susținătoare a manifestării.) Inedită a fost și prezența unui număr foarte mare de prieteni francezi, în frunte cu directorul Centrului Cultural Francez din Cluj Napoca. Printre aceștia s-a aflat o serioasă echipă de jurnaliști, condusă de "veteranul" Patrice Carre, jurnalist și realizator de filme de scurt metraj, echipă al cărei scop mărturisit este acela de a realiza un film documentar despre noua generație de cineaști români și despre modul în care publicul românesc receptează arta cinematografică modernă. În încheierea festivalului, directorul Centrului Cultural Francez, dl. Bernard Houliat, ne-a declarat într-o limbă română impecabilă: "Aș fi extrem de încântat dacă am putea să dezvoltăm împreună cu Asociația RYMA proiecte comune în viitor, pentru că este minunat faptul că aici există atâta inițiativă și entuziasm. Nu mai lipsește decât implicarea celor ce pot sprijini actul cultural și artistic autentic. Și nu cred că lipsa de implicare este determinată de lipsa banilor, căci eu am văzut și la Cluj Napoca, dar și la Alba Iulia, hipermarketuri și mașini foarte costisitoare. Deci bani sunt, dar trebuie ca ei să ajungă și la astfel de tineri ca aceștia care s-au aventurat în organizarea festivalului la Alba Iulia..."


Sursa : Unirea : Alba Iulia


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Eveniment cultural in premiera la Alba Iulia
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti