Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Statiunea Arieseni, intre promisiuni si realizari : Judetul Alba
Lu 25 feb 2008 08:28:53 +0200


Statiunea Arieseni, intre promisiuni si realizari : Judetul Alba
Judetul Alba : Stațiunea turistică Arieșeni are o poveste ciudată, cunoscută de prea puțini, destinul acestui colț de rai fiind condiționat ...

Stațiunea turistică Arieșeni are o poveste ciudată, cunoscută de prea puțini, destinul acestui colț de rai fiind condiționat de cele mai multe ori de decizii nu prea fericite. Zona, pe lângă faptul că este de o frumusețe tulburătoare, are un avantaj foarte rar întâlnit: din cauza condițiilor meteo are zăpadă mare parte din an. Mai exact, se poate schia în condiții bune cel puțin 6 luni pe an. Acest atu și înclinația pantelor au constituit atuuri pentru amenajarea celor două pârtii de la Vârtop care în prezent atrag mii de iubitori ai sporturilor de iarnă în fiecare weekend și nu numai. Micii investitori au speculat repede potențialul zonei și au construit pensiuni, moteluri și restaurante ca să poată fi satisfăcută cererea tot mai mare. Chiar și așa suntem departe de stațiunea veritabilă pe care ne-o dorim la Arieșeni. Era nevoie de un proiect amplu de dezvoltare turistică în zonă care presupunea costuri uriașe, dar care va aduce și profituri pe măsură.


Și propunerile au început să apară:
l Filiera elvețiană
În anul 1999 Secretariatul de Stat pentru Economie al Confederației Helvetice a realizat un proiect de 60 de pagini numit "Centrul Turistic Arieșeni", acesta fiind predat cu titlu gratuit Consiliului județean Alba la data de 6 iunie 2000. În proiect erau evidențiate, cu documentație serioasă și specializată, punctele prin care potențialul zonei Arieșeni putea fi exploatat, de la analize meteorologice, până la înclinația pantelor unde puteau fi amenajate pârtii și nevoia de infrastructură care să deservească atât consumatorii casnici cât și unitățile de turism ce urmau să fie construite. Sistemul propus era foarte bine pus la punct, specialiștii elvețieni fiind recunoscuți pe plan mondial, țara cantoanelor având o tradiție veche în ceea ce privește stațiunile de schi. Planul presupunea construirea treptată, pe durata mai multor ani a unui circuit, prin care turistul traversa întreaga zonă, prin intermediul telescaunului, telegondolei sau teleschiului ajungând să schieze pe toate pârtiile amenajate în funcție de înclinația naturală a terenului, să se cazeze în pensiunile, motelurile sau hotelurile construite planificat, astfel încât costurile să fie reduse
a maximum S-a propus și amenajarea la peste 1000 de metri a unei fabrici de brânzeturi, știut fiind faptul că mare parte din laptele produs în zonă este dat la porci. La această fermă, turistul putea să vadă procesul de fabricație al brânzeturilor, de la mulgere până la degustarea produsului finit. Pentru unii planuri, pentru alții fabulații.


Valoarea proiectului elvețian s-a ridicat la suma de 700000 de franci elvețieni, dar din păcate nu s-a pus nimic în aplicare, conducerea județeană de atunci având probabil lucruri mai bune de făcut.
Prigoană și asociații
Câțiva ani "operațiunea Arieșeni" a ieșit din peisaj, abia în anul 2005 apărând o nouă variantă: în luna octombrie a acelui an reprezentanții SC Arieșeni Ski Resort SRL, condusă de Silviu Prigoană și de Rareș Gărduș, au venit la Consiliul Județean Alba cu o propunere de parteneriat pentru amplasarea de turbine eoliene în extravilanul comunei Arieșeni. Firma bucureșteană a prezentat oferta de colaborare încercându-se o variantă profitabilă pentru ambele părți, dar propunerea a "rămas în aer", după cum a declarat domnul Gărduș.


Văzând că nu merge colaborarea cu Consiliul Județean, cei doi asociați s-au interesat la Cartea Funciară pentru a găsi alte variante și s-a ajuns la discuții cu Consiliul local al comunei Arieșeni care avea în proprietate 67 de hectare de teren pe "șaua Vârtop". Primarul din Arieșeni a insistat că, pe lângă turbinele eoliene, trebuie valorificat potențialul turistic al zonei și s-a încercat varianta de a se amenaja pârtii și instalații pe cablu care să deservească miile de turiști. S-a pus la punct un plan de dezvoltare amplu, în valoare de peste 300 de milioane de euro care presupunea conectarea la sistemul de alimentare cu apă, de canalizare, construirea de pensiuni, hoteluri și restaurante la standarde europene, practic tot ceea ce este necesar unei stațiuni turistice care se respectă. O cutumă a afacerilor presupune plata unui procent de 10% din valoarea investiției către comunitatea locală unde se face respectiva investiție, ceea ce ar fi însemnat pentru comuna Arieșeni mai bine de 30 de milioane de euro. În plus, producția de energie electrică de la turbinele eoliene ar fi adus mari beneficii comunității, aproximativ 60000 de euro urmând a intra în vistieria consiliului local în fiecare zi deoarece producția de energie electrică preconizată din cele 100 de module ar urma să fie de 200 de MgW/oră. Producția de energie electrică ecologică ar fi ajutat și la atragerea de turiști care își doresc petrecerea concediilor într-un mediu nepoluat, toate mijloacele de transport urmând să fie electrice. Merită menționat că investiția este pe termen lung, profiturile urmând a veni doar peste 10 ani. Din păcate, Consiliul județean Alba a considerat inițiativa neviabilă și nu și-a dat avizul pentru demararea lucrărilor.l CJ Alba contraatacă
Domnul președinte Ion Dumitrel a încercat o inițiativă din partea instituției pe care o conduce în anul 2006, Consiliul județean Alba asociindu-se cu consiliile locale din comunele Arieșeni, Albac, Gârda de Sus și Scărișoara într-o societate pe acțiuni "SC Arieșeni-Alba S.A." Aportul comunelor implicate era terenul pe care urma să se construiască obiectivele turistice, CJ trebuind să ofere sprijinul legislativ pentru punerea în practică a planurilor. S-au realizat două Planuri Urbanistice Zonale, unul pentru cazare și alimentație publică, altul pentru amenajarea de pârtii de schi, s-a făcut un studiu de dezvoltare turistică a zonei Arieșeni, un calcul de rentabilitate a viitoarei investiții de către două firme renumite, la standarde internaționale. S-a scos din circuitul agricol terenul pe care urma să fie amplasate pârtiile, această operațiune costând 4,2 miliarde de lei vechi, mai apoi intrând în discuție o colaborare cu Banca Mondială pentru depistarea de surse financiare care să ajute la realizarea proiectului. Banca Mondială a renunțat la proiect, următorul pas fiind angajarea unei firme de avocatură care a redactat un memorandum privind condițiile de înființare și realizare a proiectului de dezvoltare al SC Arieșeni-Alba S.A., termenul final de depunere a documentațiilor necesare fiind 30.10.2007.


La ședința de consiliu local al comunei Arieșeni din data de 8.11.2007 s-a hotărât amânarea proiectului pe o perioadă nedeterminată. Poziția oficială a Consiliului județean Alba în legătură cu problema Arieșeni este următoarea: "am încercat o soluție viabilă, am lucrat cu firme profesioniste și specialiști recunoscuți pe plan mondial, am făcut o promovare a stațiunii pe plan național și internațional la târguri de turism și prin alte mijloace de promovare, dar nu s-a putut realiza nimic până în prezent din cauza Consiliului local Arieșeni." Ion Dumitrel, președintele Consiliului județean Alba: "până nu ne găsim parteneri serioși cu care să stăm de vorbă, ne reanalizăm poziția în legătură cu proiectul Arieșeni. Mingea e în terenul primarului Arieșeniului". Sună a acuzație, ar putea spune unii... Mai ales că partidele celor doi, președinte și primar, diferă și nu se au prea bine. Cine știe, cunoaște...l Poziția Prefecturii.
Prefectul Cosmin Covaciu spune că există un proiect amplu de dezvoltare a zonei Arieșeni, acesta fiind pe masa premierului Tăriceanu, urmând doar ca domnia sa să îl și semneze. Este recunoscută importanța economică și potențialul turistic al Apusenilor de către puterea de la București și, conform spuselor prefectului, se va demara în cel mai scurt timp posibil (adică nu se poate preciza încă) transformarea Arieșeniului actual într-o stațiune de schi la standarde europene, cu pârtii care vor putea găzdui competiții de amploare(se zvonește că se încearcă o Olimpiadă de iarnă) și bineînțeles, toate condițiile de confort pentru miile de turiști care se preconizează că vor veni. Dar deocamdată, totul e doar pe hârtii și hârtiile trebuie semnate de cine trebuie. "Toate-s vechi și nouă nu prea".l Primarul Jurj față cu "reacțiunea"
În tot acest cazan de propuneri, proiecte, societăți și alte culise, primarul din Arieșeni își are și el rolul său. Împreună cu consiliul local al comunei, primarul este obligat să ia deciziile cele mai bune în folosul comunității. De exemplu, terenul de 67 de ha de pe șaua Vârtop care e atât de disputat este în prezent pășune pentru câteva vaci din comună, proprietarii acestora opunându-se întrebuințării acestui teren în alte scopuri decât cel tradițional. E greu să convingi niște oameni de oportunitatea unei afaceri profitabile când ei au fost obișnuiți toată viața lor să ducă vaca la păscut pe dealul acela. Relația cu CJ Alba a primarului Jurj s-a deteriorat în timp, finalul mandatului fiind tot mai tensionat, din cauza deciziei de a amâna problema aportului în natură (teren) pentru construirea propriu-zisă a proiectului propus de SC "Arieșeni-Alba" SA, mai ales că celelalte comune au colaborat. Primarul a declarat că preferă să vândă terenul în cauză decât să îl aducă aport în natură la societatea SC "Arieșeni-Alba" SA, varianta propusă de CJ Alba nemaifiind interesantă. El crede că investitorii vor plăti până la 50 de euro/mp ceea ce ar putea aduce la bugetul local aproape 400 de milioane de euro. Domnia sa a mai declarat că și asocierea cu firma lui Prigoană, cât și cea cu CJ Alba nu au viitor, orice altă discuție find posibilă doar după alegerile din vară. Mai e ceva până departe, nu-i așa? E un joc ciudat de șah, o remiză continuă din care nu câștigă nimeni și, mai mult, se pierde din cauză că "time is money". O lege nescrisă spune că dacă nu faci tu bani, atunci face bani concurența și concurență este, slavă Domnului. Și fiți siguri, comuna Arieșeni pierde bani serioși din cauza amânării dezvoltării.l Epilog: Bihorenii investesc
Este evident că se mai pot scrie multe lucruri despre Arieșeni și se pot face o mulțime de speculații pe seama stagnării proiectului: dispute politice, interese economice tenebroase sau incompetență. Problema cea mai gravă este că după aproape 20 de ani de când domnul Bele a pus bazele turismului la Arieșeni, lucrurile s-au schimbat foarte puțin și pentru viitor nu se întrevăd realizări deosebite. Este cert că doar o inițiativă privată poate salva zona din impasul actual. Ce variante are localnicul din Arieșeni? Nu prea multe, dar în loc să stea cu vaca sau să taie lemne toată ziua, acum ar putea să aștepte turistul în pensiune, la căldurică și banii vin. Dacă ne trebuie turism european, trebuie să gândim europenește și să valorificăm prin mijloace verificate potențialul evident al țării noastre. Baza turismului este indiscutabil infrastructura, de la drumuri bune, curățate de zăpadă, de la locuri de parcare suficiente, de la apă curentă, canalizare și energie electrică până la atitudinea angajaților din hoteluri și pensiuni care trebuie să facă turistul să vrea să revină. Ca să faci bani ai nevoie de bani, infuzia de capital necesară fiind enormă, dar și profiturile vor veni, în timp. Arieșeniul, ca și alte zone turistice și din alte domenii din România încearcă să "trișeze" realitatea economică, încercând varianta "de pe-o zi pe alta", defilând în aproape aceeași formație, bazându-se pe faptul că "mușteriii" vin oricum. Asta nu va ține veșnic, mai ales că "peste deal", bihorenii au planuri mari în ceea ce privește turismul, investițiile fiind în toi.


Destui oameni din Arieșeni se miră cum au putut vecinii bulgari ca în 5 ani să construiască o stațiune turistică de 5 stele și noi nici în 17 ani nu am prea făcut nimic. Până când? Nu suntem nici mai proști, nici mai incapabili decât bulgarii, ci avem talentul de a găsi motive, explicații, declarații și proiecte care sunt minunate doar pe hârtie. Realitatea din Arieșeni arată cam așa: drumul până acolo te face să te gândești la service pentru mașină, spații de parcare sunt cum o da Domnul, aglomerație pe pârtiii cât cuprinde, locuri de cazare insuficiente, diviziune între ceea ce cred unii că vor și ceea ce ar vrea alții să se creadă. De cealaltă parte zăpadă din belșug cel puțin jumătate din an, localnici ospitalieri, peisaje de vis, aer curat și zâmbete pe fețele iubitorilor sporturilor de iarnă care vin. Nu e păcat de la Dumnezeu să ai așa bogăție în curte și să nu ai un pic grijă de ea ca să îți aducă prosperitate și trai bun? Unii așteaptă alegerile pentru a veni schimbarea, alții așteaptă schimbarea de mentalitate care să deschidă mințile spre progres. Întrebarea pentru cei în mâinile cărora stă viitorul Arieșeniului este: voi ce mai așteptați?


Sursa : Unirea : Arieseni


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti