Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Rosia Montana - rezervatie arheologica si naturala : Stiri Alba
Mi 07 mai 2008 11:23:46 +0300


Rosia Montana - rezervatie arheologica si naturala : Stiri Alba
Stiri Alba : Senatul României a declarat luni

Senatul a adoptat luni un proiect legislativ prin care Roșia Montană devine rezervație arheologică și naturală, înființând Administrația rezervației, ca organism care evaluează starea resurselor naturale ale zonei și emite acordurile de mediu, în scopul protecției, conservării și restaurării zonei. Senatul a adoptat, cu 44 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și 11 abțineri, proiectul de lege privind constituirea Rezervației arheologice și naturale Roșia Montană, inițiat de senatorii PRM Gheorghe Funar, Aurel Ardelean și Petru Stan, precum și de deputații PRM Valeriu Buzea, Marin Diaconescu și Ioan Aurel Rus. Propunerea instituie înființarea Rezervației arheologice și naturale Roșia Montană, ca zonă de importanță națională și internațională, "cu patrimoniul arheologic, naturalistic și etnografic". Proiectul prevede că prin rezervație se înțelege zona geografică în care sunt incluse și vestigiile arheologice, Rezervația Roșia Montană fiind supusă "unui regim de administrare special, în scopul protecției, conservării, restaurării și punerii în valoare științifică și turistică". Pentru administrarea patrimoniului Roșia Montană se înființează Administrația Rezervației, instituție publică cu personalitate juridică, având sediul în comuna Roșia Montană, subordonată Ministerului Culturii, Ministerului Internelor și Ministerului Agriculturii. Conducerea Administrației este asigurată de un Consiliu Știintific, ai cărui membri sunt numiți de Guvern.
Actul normativ arată că, la propunerea Administrației Rezervației, Ministerul Culturii și Ministerul Agriculturii emit norme privind desfășurarea diferitelor activități economico-financiare, de turism și agrement pe teritoriul rezervației, în vederea conservării mediului și siturilor, a prevenirii poluării mediului și perturbării echilibrului ecologic. Administrația stabilește și aplică măsurile de restaurare și conservare a obiectivelor istorice, de protejare și reconstrucție a ecosistemelor specifice zonei montane. De asemenea, Administrația evaluează starea resurselor naturale și a nivelurilor de valorificare a acestora, în acord cu potențialul de regenerare și cu capacitatea de suport a ecosistemelor. Administrația Rezervației emite acordul și autorizația de mediu pentru organizarea și defășurarea activităților economico-productive, de turism și agrement pe teritoriul rezervației. Totodată, Administrația Rezervației "cooperează cu autoritățile administrative publice pentru protejarea intereselor localnicilor și pentru valorificarea întregului potențial cultural și economic, în interesul comunităților locale". Decizia finală asupra acestei propuneri legislative va fi luată în Camera Deputaților. În eventualitatea în care ea va deveni definitivă și se va înființa Rezervația naturală Roșia Montană proiectul minier pe care cei de la compania canadiană Gabriel Resources doresc să-l desfășoare în Munții Apuseni va fi și mai greu de realizat întrucât acesta presupune afectarea mediului înconjurător, inclusiv a mai multor clădiri declarate monumente istorice.
Referitor la decizia luată luni de Senat Dragoș Tănase, vicepreședinte financiar și administrativ la RMGC a declarat: "Roșia Montană e deja o rezervație: acolo e pusă la conservat vechea Românie industrială, cu poluare, oameni fără slujbe și fără speranță. Asta vom păstra dacă nu facem mina modernă! Iar noi chiar asta vom face: vom convinge și vom construi. Chiar dacă va mai lua zece ani să luăm toate aprobările. Chiar dacă va mai dura până să convingem Bucureștiul de ce știe toată lumea în Roșia: minerii au nevoie de mină să trăiască! Proiectul nostru e făcut după legile europene și naționale, respectă mediul și aduce bani în România. <<...>> Chiar să nu vrem, roșienii ne vor cere să mergem mai departe".


Sursa : Unirea : Stiri Alba


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Rosia Montana - rezervatie arheologica si naturala : Stiri Alba
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti