Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Pregatirile pentru alegerile locale de la 1 iunie sunt in grafic : Stiri Alba
Lu 12 mai 2008 14:36:20 +0300


Pregatirile pentru alegerile locale de la 1 iunie sunt in grafic : Stiri Alba
Stiri Alba : Interviu cu doamna judecător Daniela GAȘPAR, președintele Biroului Electoral Județean .

- Doamnă judecător Daniela Gașpar, a trecut o săptămână din campania electorală și încet, dar sigur, ne apropiem de 1 iunie, data la care ne vom îndrepta spre urnele de vot pentru a ne alege primarii, consilierii locali și județeni. Cum decurg pregătirile?
- Așa este. În acest răstimp listele de candidați au rămas definitive, așa că am procedat la completarea Biroului cu reprezentanții partidelor politice și la tragerea la sorți pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot. Suntem în grafic. În ceea ce privește buletinele de vot, hârtia a fost adusă și s-a început tipărirea buletinelor de vot la Tipografia Unirea Pres. Până acum nu au avut loc nici un fel de incidente și sperăm ca activitatea Biroului Electoral Județean și a circumscripțiilor să se desfășoare normal, conform legii.
- Ce urmează până la ziua alegerilor locale, 1 iunie, pentru primul tur de scrutin?
- Sunt încă multe etape care trebuie parcurse, dar în principal, acum se lucrează la tipăririea buletinelor de vot la nivelul circumscripțiilor județene care trebuie să se încheie până în 22 mai a.c. De asemenea, până la 22 mai a.c. cel mai târziu va avea loc desemnarea președinților birourilor secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora și completarea birourilor până la 24 mai. Apoi se trece la predarea buletinelor de vot către circumscripții și apoi către secțiile de votare. Până în 29 mai a.c. vor fi transmise copiile de pe listele electorale permanente, în două exemplare, birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și listele suplimentare. În 31 mai, la ora 7.00, campania electorală ia sfârșit. Până în 31 mai a.c., buletinele de votare trebuie predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare. În aceeași zi, președinții și membrii biroului electoral și ai secțiilor de votare trebuie să se prezinte la sedii pentru luarea măsurilor necesare în vederea asigurării ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare și a pazei în zona de votare. Pe 1 iunie, la ora 7.00, începe votarea, care se încheie în aceeași zi la ora 21.00. Reamintesc că există o singură zi de vot, 1 iunie, și nu se va prelungi termenul de votare. Așadar, cine vrea să-și exprime votul o poate face doar în 1 iunie. După ora 21.00, se va încheia acțiunea de votare și va începe numărarea voturilor, încheierea proceselor verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării. Toate datele vor fi trimise la BEJ Alba. Ulterior se va face totalizarea voturilor și atribuirea mandatelor.
- Cum vor fi desemnați noii aleși?
- Alegerile pentru primari, președintele Consiliului Județean și consilieri sunt valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Noi sperăm totuși ca cetățenii să vină în număr cât mai mare la vot, pentru ca cei aleși să fie cât mai reprezentativi. Orice cetățean trebuie să participe la acest exercițiu democratic care este votul. Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripție stabilește pragul electoral al circumscripției, reprezentând 5 la sută din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripția respectivă. În cazul primarilor, este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează al doilea tur de scrutin. Al doilea tur are loc și în caz de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc peste două săptămâni de la primul tur. În schimb, în cazul alegerii președintelui Consiliului Județean va exista un singur tur de scrutin, indiferent de numărul de voturi obținute.
- Doamnă judecător, este primul an în care s-a introdus votul uninominal pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. Sunt deosebiri față de felul cum este ales primarul, spre exemplu?
- Nu există nici o diferență între modalitatea de votare a președintelui Consiliului Județean și cea a primarului. Ambii sunt aleși prin vot direct, acesta fiind într-adevăr primul an în care șefii consiliilor sunt desemnați prin vot uninominal. Consilierii județeni, ca și cei locali sunt aleși în continuare pe liste.
-Ați primit în această săptămână de campanie sesizări sau contestații cu privire la eventuale încălcări ale legii electorale și, dacă da, cum le-ați soluționat?
- Am primit la sfârșitul săptămânii trecute două contestații pe care, însă, după întrunirea comisiei, le-am respins întrucât nu erau de competența noastră. În prima contestație depusă de reprezentantul PC Ighiu Vasile Rusu se reclama faptul că, la nivel local, PD-L și-a desemnat candidați care s-ar afla în incompatibilitate întrucât fac afaceri cu primăria în condițiile în care acest lucru nu este consemnat și în declarațiile de avere. Reprezentanții PC sugerau astfel faptul că aceștia ar fi făcut fals în declarații ceea ce este de competența organelor penale și nu a BEJ. Potrivit legii, candidaturile pot fi contestate la Judecătorie în termen de 48 de ore de la depunerea lor, în caz contrar ele rămân definitive. A doua contestație pe care de asemenea am respins-o a fost depusă de reprezentanții a trei partide din Ighiu - PC, PNL și PSD privind stabilirea secției de votare în incinta Primăriei Ighiu. BEJ nu are competență de a soluționa această problemă, știut fiind că responsabilitatea organizării secțiilor de votare revine primarilor prin dispoziție. Deci hotărârea ar trebui atacată în contencios administrativ întrucât nu există modalitate de contestare pe legea electorală.
- Haideți să le spunem alegătorilor cum se desfășoară alegerile.
- În ziua alegerilor, la ora 6,00, președintele biroului electoral al secției de votare verifică urnele, cabinele, existența listelor electorale, a ștampilelor și buletinelor de vot, în prezența celorlalți membri. Apoi închide și sigilează urnele prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare. Președintele este obligat să aplice ștampila de control pe ultima pagină a buletinelor de vot. Alegătorii votează numai în localitatea de domiciliu, la secția de votare la care sunt arondați. Ei se pot informa înainte de locul unde vor vota. Fiecare alegător prezintă actul de identitate (buletin de identitate, carte de identitate, pașaport) unui membru al biroului electoral, după care se verifică înscrierea pe listele electorale permanente sau suplimentare. Apoi se trece la încredințarea celor patru buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consilierilor locali, a președintelui Consiliului Județean și a consilierilor județeni. Cetățeanul intră apoi în cabină și votează independent. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se aplică, mare atenție, în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Nu se vor lua în considerare buletinele pe care nu se aplică ștampila sau acele buletine unde ștampila se pune pe marginile a două patrulatere. Pe buletinele de vot se aplică o singură dată ștampila cu mențiunea "votat", altfel buletinul va fi anulat. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel încât pagina albă care conține ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea, dacă secretul votului este asigurat. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se restituie apoi președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul în care alegătorii votează cu cartea de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea "VOTAT". Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora însoțită de acte medicale oficiale sau copii ale acestora din care să rezulte starea de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Și în acest caz votarea se efectuează tot pe baza listei întocmite de președintele Biroului electoral de pe copia listei permanente sau suplimentare existente la secția respectivă. Acest extras va fi ștampilat și semnat de președinte.
- Vă mulțumesc și vă dorim succes în buna desfășurare a alegerilor. Dacă mai aveți ceva de transmis alegătorilor, o puteți face.
- Sper ca cetățenii să vină în număr cât mai mare la urne și să voteze fiecare cu cine dorește. Dorim ca toată lumea să fie convinsă că alegerile din județul nostru vor fi corecte și totul va decurge conform prevederilor legii.


Sursa : Unirea : Stiri Alba


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Pregatirile pentru alegerile locale de la 1 iunie sunt in grafic : Stiri Alba
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti