Știri locale pentru Alba Iulia
ALBA IULIA ONLINE
Informații despre Alba Iulia și jud. Alba
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:La Arieseni, ca la Stefanesti : Judetul Alba
Lu 09 iun 2008 12:29:03 +0300


La Arieseni, ca la Stefanesti : Judetul Alba
Judetul Alba : Exista in Romania destule localitati in care alegerile locale din data de 1 iunie au avut o miza aparte, cele mai cunoscute ...

Exista in Romania destule localitati in care alegerile locale din data de 1 iunie au avut o miza aparte, cele mai cunoscute fiind Stefanesti, Tintesti, Vidra sau chiar municipiul Bucuresti. Judetul Alba a fost, in aparenta, lipsit de probleme din acest punct de vedere, insa o privire mai atenta dezvaluie o realitate diferita. Este cazul comunelor din zonele cu potential turistic sau imobiliar ridicat, iar Arieseniul s-a transformat intr-un exemplu. Despre situatia de acolo vom incerca sa spunem totul in mai multe episoade pe care le vom publica in zilele care urmeaza.


Devenita peste noapte o statiune turistica deosebit de cautata de romani si straini pentru pirtiile de la Virtop, comuna Arieseni ascunde interese enorme ale localnicilor, dar nu numai. Pentru cele citeva mii de oameni care locuiesc aici, transformarile ultimilor ani au fost naucitoare, miza crescind de la o zi la alta. Tocmai de aceea, alegerile locale din duminica orbului au fost mai mult decit un proces electoral pentru desemnarea liderilor si membrilor administratiei locale. Turul I s-a transformat intr-o prima lupta, care a consemnat doar rezolvarea partiala a situatiei. In contextul actual, turul al doilea de scrutin se anunta un adevarat razboi, si totul intre doar citeva mii de oameni. Pamintul a dezbinat familii ale caror membri se bat ca salbaticii intre ei, i-a invrajbit pe vechii prieteni, iar lupta se da pe citeva voturi, care ar aduce puterea de o parte sau alta.


Sume innebunitoare


Oamenii din Arieseni, dar si investitorii din alte parti ale tarii sau chiar din strainatate privesc cu coada ochiului la votanti. Ei ii pot imbogati in mai putin de o saptamina. Bogatia despre care vorbim este greu de imaginat, pentru ca se compune din doua surse aproape inepuizabile de bani. Pe de o parte, terenul de la Arieseni a ajuns sa valoreze mai mult decit cel de la Alba Iulia. Un metru patrat de pamint in centrul comunei este estimat la peste 150 de euro, iar pretul creste pe masura apropierii de pirtii. O bucata de pamint pe care ai loc sa iti pui un scaun, un gratar si sa te poti bucura de imbucatura costa chiar si 20.000 de euro. Paradoxal, oamenii traiesc mai mult de pe urma lemnului, o bogatie care i-a mentinut in viata sute de ani. Rind pe rind, localnicii au fost in pericol de a ramine fara posibilitatea de a-si exploata padurea, dar au mers mai departe, iar acum sint conditionati de un vot care le poate lua bogatia. Aurul verde valoreaza poate la fel de mult ca si pamintul, pentru ca degeaba ai unde sa construiesti, daca nu ai cu ce. Bogatia locala este completata de promisiunea banilor europeni care sint tot mai aproape. Per total, vorbim despre zeci sau chiar sute de milioane de euro, bani care le-au inchis ochii localnicilor. Poate si de aceea interesul pentru alegeri a depasit 70 %, una dintre cele mai importante prezente la urne din intreg judetul.


Haosul momentului


Profitind de momentul in care nimeni nu mai vrea sa stie ce se intimpla in comuna, in afara de rezultatul alegerilor, “baietii destepti” au inceput sa se miste. Se construieste haotic, oriunde, in orice fel, astfel incit nimeni sa nu mai poata schimba nimic dupa scrutin. Este, de altfel, foarte simplu, pentru ca primarul ii indeamna pe prieteni sa se grabeasca, in schimbul votului garantind ca nu vor fi trasi la raspundere. “La Virtop se construieste haotic. Nu mai tine nimeni cont de drumuri de acces sau de vecini. Nici macar autorizatii si avize nu au, dar spun ca primarul le-a promis ca ii rezolva, daca iese din nou. Pe cine banuieste ca nu ar fi hotarit sa il voteze, urgent il blocheaza ca are rude peste tot, si in politie si in jandarmerie, si prieteni are destui”, povesteste unul dintre cei care are curajul de a-l infrunta pe edil. Nici macar lucrarile care ar fi trebuit incepute nu misca, pentru ca totul trebuie aranjat intre prieteni. “Este proiectul de canalizare care este aprobat de doi ani si l-au blocat de fiecare data ca sa cistige cine trebuie. La primarie lucreaza numai tineri fara experienta si scoala care pot fi manipulati. Este mai usor asa. Ce sa va mai spun, ca doar stie toata lumea ce se intimpla acolo”, spune un alt om al locului.


Culmea afacerilor imobiliare


Culmea afacerilor imobiliare de la Arieseni este chiar sediul primariei si al politiei, care nu prea exista in acte. Asta pentru ca se afla pe un teren solicitat de proprietarul de drept, dar neretrocedat din motive lesne de inteles. “De noua ani nu pot sa il iau. Am cistigat toate instantele si cu hotarirea judecatoreasca definitiva si irevocabila stau acasa. Refuza sa o puna in aplicare, iar rudele lui blocheaza totul. Nu stiu ce sa mai fac”, a spus Mihai Pasca, aratind hirtiile care ii dau dreptul la un teren in valoare de aproximativ 3 milioane de euro. “Ii bataie de joc. Parca ii imparatul si conduce tot. De fapt asa este acuma, pentru ca nu are nimeni ce sa ii faca. Cheltuie banii publici cum vrea el, face numai ce vrea si isi pune oamenii unde trebuie. Sint interese mari, ca va dati seama ce sume se invirt”, sintetizeaza un alt localnic intreaga situatie de la Arieseni. In episodul urmator va vom spune cum este posibil ca sediile administratiei publice si al politiei sa nu fie intabulate, iar candidatul de primar sa isi injure, in mijlocul comunei, adversarii fara sa pateasca nimic.


Sursa : Monitorulab.ro


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


La Arieseni, ca la Stefanesti : Judetul Alba
Curs valutar:
Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti